tisdag 24 mars 2009

Skratta bör man...

Ett ypperligt retoriskt knep är att tidigt få publiken att skratta med dig. Det blir då så mycket svårare för dem att senare i talet eller framställningen skratta åt dig. Dessutom väcker det sympati för din person och bygger ditt ethos om du får dem att dra på mungiporna.

Igår var jag som bekant på Ohlininstitutet för ett seminarium kring alliansens flykting- och integrationspolitik. En av talarna var socialborgarrådet i Stockholm Ulf Kristersson (M). Även om ämnet för dagen var av ytterst seriös grad lyckades Kristersson vid ett flertal tillfällen få publiken att skratta med sig. Vad var det då han gjorde?

"Zarembas underbara artikelserie i DN för några veckor sedan är det bästa som skrivits om svensk integrationspolitik - våra alster inräknade". För det första lyfter han någon annans prestation, för att direkt sänka sin egen utan att på något sätt förlora ansiktet. Det är mycket snyggt gjort. Dels skrattar vi hejdlöst åt att hans till synes momentära självkritiska insikt, dels lyckas han i samma veva framstå som väldigt sympatisk och en av oss. Briljant.

För det andra använde han sig av övriga paneldeltagare och gjorde mer eller mindre tydliga insinuationer som snappades upp av publiken. Per Gudmundson, ledarskribent från Svd, får höra gång efter annan hur Kristersson tar exempel från starkaste konkurrenten DN. Vid ett tillfälle tvärvänder sig Kristersson sig direkt mot Gudmundson och hasplar ur sig "och jag har all respekt för Svenska Dagbladet" som i förbifarten innan han fortsätter med sin argumentation. Naturligtvis skrattar vi i publiken.

Mindre bra är kanske att vi även ler när socialborgarrådet helt plötsligt talar uppe i falsett för att sekunden efter sjunka till mer normala nivåer. Men det bjuder han på och vinner således igen.

Summa summarum är att Kristersson framstår som mycket sympatisk och trevlig samt väcker gillande för sin person. Mycket farligt, för detta spiller över i att vi samtidigt blir lika vänligt inställda till hans åsikter. Trots att vi, om vi läst oss till hans argument och synpunkter, inte håller med honom i sak är det lätt att förföras av personen som ger oss en trevligt avslappnad stund. Skrattat avväpnar och blottar dig för attack, hur mjukt det än går tillväga. Verkligen.

1 kommentar:

  1. Jag hade lite svårt att hitta någon mailadress till dig, så jag skriver här istället. Jag uppskattar verkligen din blogg, och skulle därför tycka att det vore intressant att få veta mer kring dig och den verksamhet du bedriver. Skicka gärna ett mail till mig på totte(at)lofstromretorik.se så kan vi se vad vi kan ha i utbyte av varandra.

    Ha en bra dag!
    Totte Löfström

    SvaraRadera