måndag 22 augusti 2011

I demokratins tjänst



Det här är ett gäng stolta, modiga, målmedvetna människor.

De berättade hårresande historier. Om flyktingläger, om fängelser.
Om kidnappning, våldsam tortyr, ockupation.
"Varför just vi?"

Om barn, vänner, grannar. Om sig själva.
Om bomber som förlamat ett tre år gammalt barn.
Om bomber som spred napalm.
"Varför just vi?"

Huden knottrar sig, tårarna kämpar för att bryta fram. Inte kan väl den som leder samtalet börja gråta? Inte. Men deras historier kryper in under och stannar.

Idag höll jag i en utbildning i politisk retorik för en delegation från Västsahara. För retorik är grunden för demokrati.
Jag är övertygad om att både de och undertecknad kommer att komma ihåg något från den här dagen för lång tid framöver.
Jag är också helt övertygad om att vi inte kommer att komma ihåg samma sak.

onsdag 10 augusti 2011

Bokens baksida

Använde ordet duvning i min baksidestext till boken som på något sätt kommer att heta "Retorikiska". Tänkte inspireras och slog på betydelsen.

Enligt SAOL: avbasning, skrapa; grundligt förhör, "gnuggning".

Synonymer.se har en något mer utökad betydelse: överhalning, omgång, körare; grundlig förberedelse, gnuggning, inpluggande, träning, tillrättavisning, avhyvling.

Jahaja. Jag menade naturligtvis i formen grundlig förberedelse. Är inte intresserad av att på något sätt förhöra, tillrättavisa eller avhyvla. Får skriva om. Igen.

Efter lite omvärldsanalys har jag insett att de allra flesta svenska böckerna har en rätt tråkig sammanfattning av sammanfattningarnas sammanfattning utan ens tillstymmelse till försök till att verkligen nyttja tillfället. De amerikanska är mycket vassare. Här finns även ofta citat från framstående branschpersoner eller recensenter. Hmm. Det skulle betyda att min bok kommer ut lite senare. Vill inte. Om de inte kastar sig över mitt manus förstås. Får se.

Jag frågade tidigare i veckan både på FB och twitter om hur folk vill att en baksidestext ser ut. Här kommer några av svaren:

Peter Chakraborty Vore det inte grymt snyggt med en tom baksida med en liten diskret uppmaning i stil med "Skriv din egen beskrivning av den här boken när du läst den." Sedan skriver du din egen text som försida i boken. Det har jag alltid velat se. :o)

Martin Angeby många adjektiv: Svindlande, intrikat, förbluffande, dråplig, magnestisk

David Wästberg
@
Som ni ser väldigt olika. Hur tänker du?

torsdag 4 augusti 2011

Retoriken i komiken


Sprang på följande dialog på FB:

funny facebook fails - Jokes for Smart People

Som sedan vidareutvecklades av min vän Niklas Frykman. Jag skrek rakt ut på Waynes coffee av skratt. Men skämten är inte för smarta människor. De är för oss som gillar kärnfysik:

”Some dark matter walks into a bar. The bartender doesn't understand the gravity of the situation.”

”Photon walks into a bar. Bartender says: ”You'll have to leave. We don't serve your kind here.” Photon: ”That's ok. I'll just wave.”

”An integer walks into a bar. Bartender: ”We don't want no trouble here”. Integer: That's ok. I'll be discrete.” (Faktiskt ännu roligare på svenska: Ett heltal går in i en bar. Bartendern: ”Vi vill inte ha bråk här. Heltalet: ”Ingen fara, jag kommer vara diskret.”)

Varför är de så roliga? Retorik såklart. Det roliga ligger i att vändningen har en betydelse inom kärnfysiken och en annan i det vardagliga språket. Någon som känner sig attraherad att fylla på?

Charmar Camilla